MSc in Government Digital Innovation and Transformation
Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
Αντικείμενο – Σκοπός
Αν και δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός, πρόσφατες έρευνες ορίζουν ως ψηφιακό μετασχηματισμό (digital transformation) «τη διαδικασία θεμελιώδους αλλαγής που οφείλεται στις ψηφιακές τεχνολογίες και στοχεύει στην επίτευξη ριζοσπαστικών βελτιώσεων και καινοτομιών σε μια οντότητα (οργανισμό, επιχείρηση, βιομηχανία ή κοινωνία), με σκοπό τη δημιουργία αξίας στους εμπλεκόμενούς της, με τη στρατηγική εξισορρόπηση των καθοριστικών της πόρων και ικανοτήτων». Ο εν λόγω ορισμός προδιαγράφει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει κυρίως να κάνει με τη διοίκηση της αλλαγής και λιγότερο με την τεχνολογία, γεγονός που κάνει περισσότερο επιτακτική την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων διοίκησης. Υπ. αυτή την έννοια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρείται να προσεγγιστεί με μεθοδικότητα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με τη χάραξη και εφαρμογή αντίστοιχων στρατηγικών, ανάλογες δράσεις καταγράφονται σε εύρος πόλεων και κοινωνιών, αλλά και οργανισμών και επιχειρήσεων, ενώ χρηματοδοτούνται δράσεις μεγάλης κλίμακας και σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα συνιστά επίσης μια σημαντική πρόκληση, καθώς παρά την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας στρατηγικών για την ψηφιακή διακυβέρνηση, εξακολουθούν να ορίζονται στόχοι που συνάδουν με την αποτελεσματικότητα (efficiency) των συναλλαγών έως και την επίτευξη ευφυούς διακυβέρνησης (smart governance) (Anthopoulos et al., 2021), όπου η τεχνολογία επιφέρει και αυτό-εξελισσόμενες δημόσιες υπηρεσίες (self-evolving public services). Καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας είναι η ύπαρξη σωστά εκπαιδευμένου στελεχιακού δυναμικού στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις νέες απαιτούμενες δεξιότητες και τεχνολογίες, που μπορούν να κάμψουν τα εμπόδια της αντίστασης στην αλλαγή αλλά και άλλου είδους αποτυχίες (Anthopoulos et al., 2016) εφαρμογής προγραμμάτων ψηφιακής διακυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στοχεύει στην παρουσίαση στους φοιτητές των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, αλλά και στην κατανόηση των αναδυόμενων ευκαιριών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επιπρόσθετα, επιδιώκει να τους μεταφέρει τις αναγκαίες γνώσεις που απαιτούνται για το σχεδιασμό, τη διοίκηση της υλοποίησης και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα.
Το ΠΜΣ στην «Ψηφιακή Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης (MSc in Government Digital Innovation and Transformation)» ακολουθεί μια σύγχρονη αλλά και καινοτόμα διεπιστημονική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι σε θέση:
- Να κατανοήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής διακυβέρνησης
- Να είναι σε θέση να διαχειριστούν την ανάπτυξη στρατηγικής και καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση
- Να διαχειριστούν τη βιώσιμη ανάπτυξη έργων στο δημόσιο τομέα
- Να οργανώσουν και να διαχειριστούν τα δεδομένα που παράγονται στο δημόσιο τομέα και να αντιληφθούν τη χρήση τους στη διακυβέρνηση.
- Να κατανοήσουν τις τεχνικές ενεργοποίησης των πολιτών
Να κατανοούν τις βασικές σύγχρονες τεχνολογίες στο δημόσιο τομέα όπως υπολογιστική νέφους, τεχνητή ευφυία, ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, ασφάλεια και ιδιωτικότητα κ.λπ.
Γνωστικά Αντικείμενα
To πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα των ” Ψηφιακή Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης” καλύπτει μεγάλο αριθμό γνωστικών αντικειμένων και έχει ως σκοπό να προετοιμάσει τους φοιτητές για μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν. Τα κύρια γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών είναι:
- Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου και συναφών εννοιών (πχ. διαλειτουργικότητα, ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεσματικότητα, έξυπνες πόλεις και πλατφόρμες ψηφιακής διακυβέρνησης).
- Πληροφοριακά Συστήματα στη Δημόσια Διοίκηση: έννοιες πληροφοριακών συστημάτων, αρχιτεκτονικές και σχεδιασμός, υποδομές, ασφάλεια, UML διαγράμματα.
- Τεχνητή Νοημοσύνη στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα: θεμελιώδεις έννοιες, Generative AI για την αυτοματοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, chatbots κλπ.
- Καινοτομία και Στρατηγική στο Δημόσιο Τομέα: παραγωγή ιδεών, επαναστατική τεχνολογία, design thinking, εμπόδια και καταλύτες στην ψηφιακή καινοτομία, βιώσιμη καινοτομία.
- Δεδομενο-κεντρική Διακυβέρνηση και Αναλυτική: επιστήμη των δεδομένων και ανάλυση δεδομένων στο δημόσιο τομέα, έννοιες ανοικτότητας και μοντελοποίησης δεδομένων, εφαρμογή γλωσσών προγραμματισμού στην ανάλυση δεδομένων (R και Python).
- Βιώσιμη Διοίκηση Έργων στο Δημόσιο Τομέα: διοίκηση έργων και διαχείριση αλλαγών.
- Ερευνητικές Μέθοδοι και δεξιότητες: Μεθοδολογίες για την Έρευνα και σχετικές δεξιότητες ανάπτυξης έρευνας.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Ψηφιακή Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης (MSc in Government Digital Innovation and Transformation)».
Κατηγορίες Πτυχιούχων
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί Πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης Ιδρυμάτων Εσωτερικού ή ομοταγών Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής, Για τη συμμετοχή στο ΞΠΜΣ απαιτείται η πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1.
Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι τρία (3) εξάμηνα εκ των οποίων το τελευταίο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Αριθμός Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται σε πενήντα (50) ανά έτος.