Τμήμα Διοικησης Επιχειρήσεων

Εκδηλώσεις ΠΜΣ Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης

Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης» και «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική Ημερίδα την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, με θέμα:

«Καινοτομία και Δημόσια Διοίκηση»

με κεντρικό ομιλητή το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριο Κιρμικίρογλου.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης βασίστηκε στην παρατήρηση πως η παραγωγή καινοτομίας συνιστά κεντρικό μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς προάγει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών, ενώ ενεργοποιεί το σύνολο της αλυσίδας αξίας τους. Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονος λόγος για την ανάγκη παραγωγής καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, ως ένα εργαλείο μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού του και βελτίωσης των σχέσεων με τους πολίτες. Με αφετηρία το Νόμο 5027/2023, σειρά παρεμβάσεων καθοδηγούν την παραγωγή καινοτομίας εντός του Δημοσίου Τομέα, ενεργοποιούν τη σχέση του Δημοσίου με το οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας, δίνουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, ενώ συμβάλουν στο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, τίθενται ερωτήματα όπως: μπορεί το κράτος να καινοτομήσει; Ποιες είναι οι απειλές και ποιες οι ευκαιρίες του εγχειρήματος;

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριο Κιρμικίρογλου, που έδωσε με την ομιλία του απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά ανέδειξε μέσα από την παρουσίαση στοιχείων και πρακτικών, τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζεται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ως προς την υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικών πρακτικών που αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα στις επόμενες δεκαετίες.

Όλο το κείμενο του Δελτίου Τύπου ΕΔΩ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

«Καινοτομία και Δημόσια Διοίκηση»

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ο Συντονισμός του Κυβερνητικού Έργου – Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Τεχνητή Νοημοσύνη
Την Παρασκευή 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης», «Διοίκηση Επιχειρήσεων» (MBA) και το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο «Γαιόπολις», με καλεσμένη ομιλήτρια, την γενική γραμματέας Συντονισμού στην προεδρία της Κυβέρνησης, δρ Εύη Δραμαλιώτη.
Η κα Δραμαλιώτη, στο πρώτο μέρος της ομιλίας της, παρουσίασε το έργο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και το πλέγμα των επιτελικών λειτουργιών που ασκεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εφαρμογής του ετήσιου κυβερνητικού προγραμματισμού και ανέδειξε τα βασικά επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου, καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις του μέλλοντος.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού ανέλυσε τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιεί η κυβέρνηση με έμφαση στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό και στα συμπεράσματα της Μελέτης Generative AI Greece 2030 «Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα» που εκπόνησε η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
Στην ομιλία έδωσαν το παρών ο Πρύτανης κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος, η συντονίστρια της εκδήλωσης καθηγήτρια κ. Βασιλική Καζαντζή, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Φιτσιλής, αλλά και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.
elΕλληνικά