Εκδηλώσεις ΠΜΣ Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης
Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης», «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)» και ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα» του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική Διάλεξη την Τετάρτη 02 Απριλίου 2025, με θέμα:
Προβολή και επεξεργασία υπολογιστικών ιατρικών οντολογιών στην εικονική πραγματικότητα (Viewing and Editing Computational Medical Ontologies in Virtual Reality)
με ομιλητή τον καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ (NJIT), James GELLER.
Στη διάλεξη αναφέρθηκαν οι σημαντικότερες συλλογές υπολογιστικών Βιοϊατρικών Οντολογιών και Ορολογιών, παρουσιάστηκαν η απλουστευμένη δομή και οι πρακτικές δυσκολίες στη χρήση μιας υπολογιστικής βιοϊατρικής οντολογίας και έγινε επίδειξη ως λύση η χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality).
Ο ομιλητής, Dr. James Geller είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Δεδομένων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ (NJIT). Έλαβε το διδακτορικό του από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο το 1988 στην Επιστήμη των Υπολογιστών, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη/Αναπαράσταση Γνώσης. Ο Δρ Geller έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 230 εργασίες σε περιοδικά και συνέδρια και 14 κεφάλαια βιβλίων στην Ιατρική Πληροφορική, την Αναπαράσταση Γνώσης κ.λπ. Το 2012 ο Δρ Geller έλαβε το NJIT Master Teacher Designation το 2005, έγινε μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρικής Πληροφορικής (ACMI) και το φθινόπωρο του 2024 το έλαβε βραβείο Robert W. Van Houten Award for Teaching Excellence από την Ένωση Αποφοίτων του NJIT. Ο Δρ. Geller είναι επίσης ερευνητής στο πρόγραμμα ACTS του New Jersey (NJ) του Rutgers, του Princeton και του NJIT, ιδρυτικό μέλος της κοινοπραξίας BRAID του Harvey Mudd College και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση γυναικών και μειονοτήτων στον τομέα της πληροφορικής.
Στη διάλεξη απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπρύτανις Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος και η επισκέπτρια καθηγήτρια του City University of New York κ. Soon Ae Chun. Παρέστησαν ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, καθηγητής κ. Ευστάθιος Βελισσαρίου, ο Διευθυντής του Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) καθηγητής κ. Θεμιστοκλής Λαζαρίδης, η Διευθύντρια του ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα» καθηγήτρια κ. Βασιλική Καζαντζή, καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, πλήθος φοιτητών του προπτυχιακού και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος, υποψήφιοι διδάκτορες, καθώς και μέλη του προσωπικού του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τετάρτη 02 Απριλίου 2025
"Προβολή και επεξεργασία υπολογιστικών ιατρικών οντολογιών στην εικονική πραγματικότητα (Viewing and Editing Computational Medical Ontologies in Virtual Reality)"
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
"Ο Μετασχηματισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα: από το Σχεδιασμό στην Εφαρμογή"
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης», «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)» και ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα» του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσαν Ημερίδα, με θέμα:
«Ο Μετασχηματισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα: από το Σχεδιασμό στην Εφαρμογή»
με κεντρική ομιλήτρια την Υφυπουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη,
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, 14:00 – 16:00 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κτίριο Διοίκησης Επιχειρήσεων – Ψηφιακών Συστημάτων, Αμφιθέατρο 1 Γαιόπολις, Περιφερειακή Οδός Λάρισας, 41500 Λάρισα
13:30 – 14:00: Προσέλευση – Εγγραφές
14:00 – 14:15: Χαιρετισμοί: Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος
14:15 – 15:30: Κεντρική ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παρασκευής Χαραλαμπογιάννη
15:30 – 16:00: Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Διάλογος: Συντονίστρια, καθηγήτρια κ. Βασιλική Καζαντζή
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την ανάγκη μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα σε πιο αποτελεσματικό, φιλικό και επαρκή. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός αυτός θεωρείται ότι βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία, χωρίς να συζητείται ευρέως το απασχολούμενο προσωπικό στους δημοσίους φορείς, όπως και η οργάνωσή του για το μετασχηματισμό αυτό. Επιπλέον, τίθενται ερωτήματα όπως: πως διοικείται, αναπτύσσεται και ενδυναμώνεται το ανθρώπινο δυναμικό; Με ποιες τεχνικές υποκινείται και αξιολογείται το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι δημόσιες δομές; Πως διαμορφώνεται η νέα αρχιτεκτονική δημόσιας διακυβέρνησης; Ποιο νομικό πλαίσιο έχει θεσπιστεί για να υποστηρίξει αυτές τις αλλαγές; Πως παρακολουθείται η ορθή του εφαρμογή; Υπάρχουν αποτελέσματα της έως τώρα εφαρμογής των αλλαγών;
Αυτός ήταν ο σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας που φιλοξένησε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Μεταπτυχιακά του Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης», «Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)» και ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα».
Η κεντρική ομιλήτρια, Υφυπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά και ανέδειξε μέσα από την παρουσίαση στοιχείων και πρακτικών, το κεντρικό ρόλο που διαδραματίζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών ως προς την υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικών πρακτικών που αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα στις επόμενες δεκαετίες
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης» και «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική Ημερίδα την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, με θέμα:
«Καινοτομία και Δημόσια Διοίκηση»
με κεντρικό ομιλητή το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριο Κιρμικίρογλου.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης βασίστηκε στην παρατήρηση πως η παραγωγή καινοτομίας συνιστά κεντρικό μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς προάγει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών, ενώ ενεργοποιεί το σύνολο της αλυσίδας αξίας τους. Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονος λόγος για την ανάγκη παραγωγής καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, ως ένα εργαλείο μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού του και βελτίωσης των σχέσεων με τους πολίτες. Με αφετηρία το Νόμο 5027/2023, σειρά παρεμβάσεων καθοδηγούν την παραγωγή καινοτομίας εντός του Δημοσίου Τομέα, ενεργοποιούν τη σχέση του Δημοσίου με το οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας, δίνουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, ενώ συμβάλουν στο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, τίθενται ερωτήματα όπως: μπορεί το κράτος να καινοτομήσει; Ποιες είναι οι απειλές και ποιες οι ευκαιρίες του εγχειρήματος;
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριο Κιρμικίρογλου, που έδωσε με την ομιλία του απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά ανέδειξε μέσα από την παρουσίαση στοιχείων και πρακτικών, τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζεται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ως προς την υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικών πρακτικών που αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα στις επόμενες δεκαετίες.
Όλο το κείμενο του Δελτίου Τύπου ΕΔΩ
Παρασκευή 31 Μαΐου 2024
"Καινοτομία και Δημόσια Διοίκηση"
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024