Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης», «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα» του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργανώνουν επιστημονική διάλεξη, με θέμα:
Προβολή και επεξεργασία υπολογιστικών ιατρικών οντολογιών στην εικονική πραγματικότητα (Viewing and Editing Computational Medical Ontologies in Virtual Reality)
με ομιλητή τον καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ (NJIT), James GELLER.
Ηδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, 13:00 – 14:00 στο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κτίριο Διοίκησης Επιχειρήσεων – Ψηφιακών Συστημάτων, Αμφιθέατρο 1
Γαιόπολις, Περιφερειακή Οδός Λάρισας, 41500 Λάρισα
Πρόγραμμα Διάλεξης
12:45 – 13:00: Προσέλευση – Εγγραφές
13:00 – 13:05: Χαιρετισμοί:
Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος
13:05 – 13:45: Διάλεξη του καθηγητή κ. James Geller
13:45 – 14:00: Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Διάλογος
Στη διάλεξη θα αναφερθούν οι σημαντικότερες συλλογές υπολογιστικών Βιοϊατρικών Οντολογιών και Ορολογιών, αποδίδοντας τιμή στις ρίζες του πεδίου και στο έργο του Αριστοτέλη. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν η απλουστευμένη δομή και οι πρακτικές δυσκολίες στη χρήση μιας υπολογιστικής βιοϊατρικής οντολογίας και θα προταθεί ως λύση η χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality). Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την περιγραφή μιας πρωτότυπης υλοποίησης ενός συστήματος περιήγησης και επεξεργασίας οντολογιών στην Εικονική Πραγματικότητα.
Ο ομιλητής, Dr. James Geller είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Δεδομένων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ (NJIT). Έλαβε το διδακτορικό του από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο το 1988 στην Επιστήμη των Υπολογιστών, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη/Αναπαράσταση Γνώσης. Ο Δρ Geller έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 εργασίες σε περιοδικά και συνέδρια και 14 κεφάλαια βιβλίων στην Ιατρική Πληροφορική, την Αναπαράσταση Γνώσης κ.λπ. Ο Δρ Geller ήταν ερευνητής σε έργα για αλγόριθμους αφαίρεσης και εργαλεία λογισμικού για συστήματα ορολογίας όπως το Ενιαίο Σύστημα Ιατρικής Γλώσσας (UMLS) και η Συστηματοποιημένη Ονοματολογία της Ιατρικής – Κλινικοί Όροι (SNOMED CT). Το 2012 ο Δρ Geller έλαβε το NJIT Master Teacher Designation το 2005, έγινε μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρικής Πληροφορικής (ACMI) και το φθινόπωρο του 2024 το έλαβε βραβείο Robert W. Van Houten Award for Teaching Excellence από την Ένωση Αποφοίτων του NJIT. Ο Δρ. Geller είναι επίσης ερευνητής στο πρόγραμμα ACTS του New Jersey (NJ) του Rutgers, του Princeton και του NJIT, ιδρυτικό μέλος της κοινοπραξίας BRAID του Harvey Mudd College και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση γυναικών και μειονοτήτων στον τομέα της πληροφορικής.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα δοθούν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (τηλ: 2410-684708, msc-agile@uth.gr-secr.mba@uth.gr).