Τμήμα Διοικησης Επιχειρήσεων

Το Εργαστήριο Διοικητικών, Ψηφιακών και Εκπαιδευτικών Ικανοτήτων (MANDEIS Lab) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοινώνει την έναρξη του έργου SMARCO – SMARt COmmunities Skills Development in Europe, ενός τετραετούς έργου Erasmus+ BluePrint.

Στόχος του SMARCO

Το έργο SMARCO στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις έξυπνες κοινότητες, με έμφαση στα εξής:

  • Κάλυψη του κενού δεξιοτήτων: Αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα έξυπνων πόλεων, μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Πιστοποίηση δεξιοτήτων: Αναγνώριση των εκπαιδευτικών αναγκών και ανάπτυξη ενός συστήματος μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials), εκπαιδευτικών πιστοποιητικών και ενός ευρύτερου συστήματος πιστοποίησης, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει ηγετικό ρόλο σε αυτό το σκέλος.
  • Δημιουργία κοινότητας: Δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας ενδιαφερομένων γύρω από τις δεξιότητες στις έξυπνες κοινότητες, μέσω της συμμετοχής στη Συμμαχία για τις Δεξιότητες (Pact for Skills).

Τα έργα Erasmus+ Blueprint, όπως το SMARCO, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαιδευτικών στρατηγικών σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται από εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς κατάρτισης, κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς με στόχο τη γεφύρωση του κενού δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους κλάδους.

Εναρκτήρια συνάντηση

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Φεβρουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 20 εταίρων από όλη την Ευρώπη και συντονιστή εταίρο την ΜΚΟ DIGITAL SME.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η DIGITAL SME διοργάνωσε το πάνελ “Δεξιότητες για Έξυπνες Κοινότητες – Ενδυνάμωση του Εργατικού Δυναμικού για ένα Ψηφιακό και Βιώσιμο Μέλλον”, σε συνεργασία με το SMACITE Project. Στο πάνελ συμμετείχαν ειδικοί από τον ΟΟΣΑ (OECD), την Επιτροπή των Περιφερειών (CoR) και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εκπροσωπούν τις τοπικές αρχές, όπως το ENoLL (European Network of Living Labs), ICLEI και Open & Agile Smart Cities & Communities (OASC).

Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών τομέων για την κάλυψη του κενού δεξιοτήτων, με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, της βιομηχανίας, των ΜμΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέων επαγγελματικής κατάρτισης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον καθηγητή Π. Φιτσιλή και την επίκουρη καθηγήτρια Π. Τσούτσα.

Συμμετέχοντες εταίροι

Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο έργο συμμετέχουν:

Digital SME, CLUJ IT Cluster, Cluster GAIA, National College of Ireland, Universidad de Alcalá, Edutus Egyetem, HU University of Applied Sciences Utrecht (Hogeschool Utrecht), Politeknika Txorierri, Cefriel, Fondazione Piemonte Innova, Österreichische Computer Gesellschaft (OCG), ENoLL (European Network of Living Labs), ATI Comunicación, NCSR “DEMOKRITOS”, Emphasys Centre, Nordic Edge, Nicosia Municipality, FORAVE – Escola Profissional Tecnológica do Vale do Ave, BASSCOM, Hellenic Open University.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου

Καθηγητής Πάνος Φιτσιλής

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

elΕλληνικά